Потопете се в балетното изкуство с Дон Кихот на сцената на езерото Панчарево на 27 и 29 август 2021г.

Софийската опера и балет ще представи балета „Дон Кихот“ на езерото Панчарево

Балетът на Софийска опера ще впечатли зрителите край езерото Панчарево в края на август 2021г.

На 27 и 29 август 2021г. Софийската опера и балет ще представи  балета „Дон Кихот“ на езерото Панчарево, в рамките на фестивала „Музи на водата“. Либретото е по романа „Дон Кихот де ла Манча“ на испанския писател Мигел де Сервантес.

Зрителите ще могат да видят изключително високата класа на балета на Софийската опера и да се потопят в романтичната атмосфера и приключенията на мечтателя Дон Кихот.

Смята се, че „Дон Кихот“ е сред най-ярките и велики творения измежду класическите балети. Спектакълът е поставян от много балетни трупи по целия свят в различни варианти. Първата постановка е във Виена през 1740г.

Софийската опера и балет ще представи  балета „Дон Кихот“ на езерото Панчарево
Автор: Lupa.bg

В романа на Сервантес основа на сюжета е образът на печалния рицар Дон Кихот, готов на всякакви подвизи и благородни постъпки. В балета „Дон Кихот“ обаче той е второстепенен персонаж, а сюжетът се съсредоточава на любовната история на Китри и Базил, изпълняващи свои вариации на градския площад.

Кръчмарят Лоренцо иска да омъжи дъщеря си Китри за богатия аристократ Гамаш. Но Китри е влюбена в бръснаря Базил. Дон Кихот, начел се на рицарски романи, вижда във въображението си образа на Дулсинея, за която взема Китри.

По време на празнично веселие в кръчмата Базил разиграва сцена на самоубийство и Китри умолява баща си да благослови любовта им. Лоренцо се колебае. Възмутеният Дон Кихот заповядва да се изпълни молбата. С неохота Лоренцо ги благославя. Базил бързо се изправя цял и невредим – неговото самоубийство е било само шега. Приятелите избутват Гамаш от крачмата.

Всеобщото веселие и танците продължават. На площада всичко е готово за празника в чест на влюбените. В тържествен марш се събират гости. Сред тях са благородният рицар Дон Кихот и неговият оръженосец Санчо Панса.
Постановката и режисурата са дело на Петър Луканов, хдожник на декора е Иван Попов, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова. Художествен ръководител на балета е Сара-Нора Кръстева.

На 27 и 29 август 2021г. в ролите:

Китри – Кристина Чочанова-Иванова
Базил – Емил Йорданов
Карменсита, Мерседес – Венера Христова
Еспада – Богомил Менкизе
Приятелка – Вяра Иванчева
Приятелка – София Цуцакова – Абенанти
Тореадор – Алфред Яго
Тореадор – Георги Банчев
Повелителка, Червена Пачка – Мария Йорданова
Амурче – Александра Дрангажова
Дон Кихот – Матю Уитъл
Санчо Панса – Георги Аспарухов
Гамаш – Еленко Иванов
Циганка – Ирина Желева
Циганин – Никола Арнаудов

Не пропускайте балета “Дон Кихот”, който омагьосва зрителите с неподправената доброта на героите, с оригиналния режисьорски прочит, с изумителната игра на актьорите и с пищната сценография.

Билети може да закупите от касите на Софийска опера и балет и сайта на eventim.