“Класик – М” Ви пожелава успешна и присъствена нова учебна година!

Детски градини и училища

Все повече се потвърждават ползите за физическото и психическото здраве от движението и танците.

Защо танцуването е толкова важно за детето, колкото и останалите предмети?

Свикнали сме с факта, че в училище има важни и второстепенни предмети. Кой не трепери преди уроците по математика? Но в урока по танци е възможно да се отпуснете. Вярно е, че обучението по математика и други точни науки е много по-тежко, отколкото по танци, музика или рисуване. Въпреки всички образователни реформи това мислене все още съществува. Изкуството се смята за нещо второстепенно, не толкова важно за общо развитие. Поради това в училище се изучава небрежно.

Но танците формират личността, творческото мислене, развиват фини двигателни умения, изобретателност, памет.

Танцът може да помогне за възстановяване на радостта и стабилността, да облекчи напрежението, което детето изпитва в училище.

Какво е танцът? Това е физическото изразяване на отношения, чувства и идеи чрез движение и ритъм. Никой не е изобретил танца. Той е дълбоко в сърцето на всяка култура през цялата история на човечеството. Танцът е част от импулса. Обхваща няколко жанра, стилове и традиции и постоянно се развива. Ролите му варират от развлекателни до свещени и обхващат всички форми на социална цел.

Танцовото обучение има важни предимства за социалната адаптация на човек. Много форми на танци са по своята същност социални. Те включват комбинация от движение в синхрон и съпричастност с директен физически контакт.

Ползите от танците се крият и в психологическото развитие на детето: те учат децата да си сътрудничат, да останат в екип, да губят, да издържат на неуспехи, правят децата по-устойчиви на стрес, облекчават напрежението и мускулните скоби. Танците подобряват настроението, успокояват децата и им помагат по-лесно да възприемат проблемите, които ги засягат.

Какво развива танцовата практика?

Доброто физическо здраве е много важна, но не единствената причина, поради която трябва да изпратите детето да танцува. Дете, което редовно танцува, се различава от връстниците си по това, че мисли по-задълбочено. За него е много по-лесно да общува и опознава други деца – такива деца са по-уверени в себе си, спокойни, много по-лесно им е да изразяват емоциите си, развиват чувство на доверие и сътрудничество. Помислете за още няколко области от живота на детето, които са положително повлияни от танците:

 • Обучават се координация на движенията, баланса и двигателните умения.
 • Те развиват ухо за музика, чувство за ритъм и естетически вкус.
 • Чрез танците децата се учат да разбират, слушат и усещат музика.
 • Развиват се морални и етични качества.
 • Разкриват се таланти и креативност.
 • Децата стават по-дисциплинирани, спокойни, отговорни, внимателни.
 • Те развиват интелигентност, любопитство, целенасоченост.
 • Те образуват красива фигура, присъстват походка, грация и пластичност – танцът преобразява външния и вътрешния свят на детето.
 • Те внушават добър вкус към дрехите, елегантност – има такъв модел, че децата, които танцуват от най-ранна възраст, имат добър вкус.
 • Научават се да контролират тялото си.
 • Помагат за повишаване на самочувствието, да не се страхуват от трудностите, да нямат комплекси, да се отърват от несигурността и страховете.

На каква възраст да изпратите детето да танцува?

Взели сте решение – да изпратите вашето дете на школа по танци. Възниква напълно естествен въпрос: на каква възраст?

Невъзможно е да се даде еднозначен отговор на този въпрос, защото всичко зависи от индивидуалните характеристики на вашето дете. От една страна е по-добре да изпратите детето да танцува на по-ранна възраст от 3-4 години, когато е гъвкаво и активно, но на тази възраст децата се уморяват и хленчат по-бързо, координацията на движенията им е слабо развита и те не умеят да концентрират вниманието си. Експертите смятат, че е най-добре децата да танцуват на възраст между 6 – 6,5 години. Но все пак всички деца са различни, така че преди да го заведете в школата по танци, опитайте се да оцените обективно неговите сили и способности, за да не го нараните, а да му помогнете да открие и разкрие себе си.

 • Знае ли детето как да се концентрира?
 • Как се развива неговата координация на движенията?
 • Детето активно ли е, или напротив, обича да прекарва времето си по-спокойно?
 • Способно ли е детето да следва командите на треньора, да слуша неговите съвети?
 • Способно ли е да понася физически натоварвания?
 • Има ли добра памет и ухо за музика?
 • Детето има ли желание да танцува?

Ако сте написали 3 – 4 положителни отговора, тогава смело водете детето си да танцува. Ако не, по-добре е да не бързате с нещата – това няма да донесе голяма полза за него.