Калето край Белоградчик става сцена за опера и балет

Калето край Белоградчик става сцена за опера и балет

Вдъхновен от впечатленията на пътешествениците от миналото, акад. Пламен Карталов за шеста поредна година се връща в Белоградчик, за да постави на сцената сред скалите поредните оперни и балетни шедьоври. Ето какво още сподели той за предстоящият летен фестивал “Опера на върховете – Белоградчишки скали”: 

“Бих цитирал възторга на няколко пътешественици – интелектуалци, които в годините са открили за себе си тази магия на Белоградчишките скали… За мен тази сродна душа е музиката – операта и балета. Така,  че гласът на природата запява със своята сродна душа в един глас, в унисон. Това ме привлече, това ме плени като режисьор – мястото в първия двор на крепостта в подножието на Белоградчишките скали.

Виждам как тези титани на една въплътена фантазия на природата играят с безпримерна и никога повтаряща се игра с музиката. Това също го е казал Антон Страшимиров. А за мен магичното място за бранд е опера и природа. И с всичко казано от мен до сега, “Аида” намирам за най-подходящото място да се интерпретира гениалната музика на Джузепе Верди. И новото е, че за първи път “Аида”, за първи път ще огласи Белоградчишките скали с най- добрите артисти, солисти, оркестъра и хора на Софийската опера.

Другото, което ще бъде също един знаков елемент на нашата фестивална програма са балетни постановки, които също така оживяват по нов начин и нова сценична интерпретация на мястото на крепостта “Калето”. Това е “Лебедово езеро”, “Кармен” и “Болеро”. И съответно имаме накрая, като един мощен завършек “Кармина Бурана”. Но когато цитирах имената на пътешественици и интелектуалци от миналото, днес ние като съвременници трябва да развиваме тази иновативност на историческите места и на дадени от природата божествени творения, да имаме това визионерство за бъдещето, за да могат да оживяват тези нови светилища с щедра природа, в които да вричаме нашите послания с мощни културни събития.”

Тази вечер с постановката на операта “Аида” на Джузепе Верди ще бъде открито шестото издание на летния фестивал “Опера на върховете – Белоградчишки скали”. Началото на всички спектакли е в 20:00 часа. 

Снимка: Иванка Петрова