Ивана Харизанова се вписва отлично в трупата на Кремълския балет

Ивана Харизанова

Създателят на Кремълския балет: Много обичам българската публика, Ивана Харизанова се вписа отлично в нашата трупа

София, 6 септември /Даниел Димитров, БТА/

Държавният Кремълски балет е в София, за да изнесе три спектакъла в зала 1 на НДК по покана на “Жокер медия”. “След пандемията това е първата руска трупа, която излиза на гастрол в чужбина, в пълния си състав”, каза в интервю за БТА професор Андрей Петров, народен артист на Руската федерация. Той е художествен ръководител, главен балетмайстор и създател през 1990 г. на знаменитата формация.
Десетте тона декор вече са у нас, заедно със 70-членния екип. На 7 септември е представлението на “Спящата красавица”, а на 8 и 9 септември – “Лебедово езеро”.

Българката Ивана Харизанова ще танцува приказната героиня принцеса Флорина в “Спящата красавица”. Тя е ученичка в Московската държавна академия по хореография. “Това е една от най-силните школи в света. Трябва да имаш много сила и много воля, трудолюбие и упоритост, за да си част от нея”, разказва пред БТА Харизанова, която през ноември ще навърши 16 години. Тя е участвала в “Дон Кихот” на Имперския руски балет, както и в “Баядерка” на Софийската опера и балет.

Професор Андрей Петров

СЪЗДАТЕЛЯТ НА КРЕМЪЛСКИЯ БАЛЕТ: ИМАМЕ СПЕЦИАЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА

– Господин Петров, как се подготвят тези грандиозни спектакли в това трудно време?

Професор Андрей Петров: Ние преживяхме едни много тежки две години. Кремълският дворец, където се помещава театърът, беше затворен за година и три месеца. Но ние се опитахме да спазим всички правила, разделихме се на малки групи и работехме през цялото време. За съжаление, някои от нас преболедуваха вируса.
По време на пандемията заснехме десет балетни постановки без публика в залата, които излъчихме онлайн за нашите зрители. Дори успяхме да подготвим нов балет.
От началото на май вече ни позволиха да работим, но това не беше задълго, за съжаление. Затвориха ни отново и отново трябваше да излезем в принудителен отпуски.
Сега започваме нов сезон и то съвсем пълноценно. Обявихме много спектакли. Смея да кажа, че всички сме в добра форма. Защото за балетните артисти не е възможно да не практикуват професията си дълго време. Аз самият успях да отида в друг град и да направя спектакъл.

– Какъв беше ефектът от тези онлайн представления?

Проф. Петров: Имаше добър ефект. Освен това вече имаме продукция, която можем да предложим на телевизията.

– Балетът по трудно ли преживя пандемията от другите изкуства в Русия?

Проф. Петров: Мисля, че да. Защото много театри бяха затворени за много дълго време. Когато работех в “Болшой театър” най-дългата ми отпуска беше 20 дни. Нашата професия изисква всекидневна работа. Когато не се трудим, това са отразява на нещата, които правим. Когато работим, има резултати.

– Първото гостуване на Кремълския балет у нас е през 2003 г. Имате ли по-специално отношение към българската публика?

Проф. Петров: Разбира се. Аз много обичам българската публика! Тук сме имали невероятни успехи. Самият аз съм поставял тук свои постановки.
Предишното ни гостуване беше с постановките “Иван Грозни” и “Ромео и Жулиета” на Григорович (Юрий Николаевич Григорович, роден на 2 януари 1927 г. в Ленинград, СССР – съветски и руски хореограф, балетмайстор, артист, педагог, публицист – бел. а.).
Този път сме се спрели на руската класика – “Спящата красавица” и “Лебедово езеро”, те са възможно най-дълбоко в основата на руския класически балет.

– Ще ни обърнете ли внимание на конкретни солисти?

Проф. Петров: Екатерина Первушина е блестяща примабалерина, с невероятна техника. Заслужилата артистка на Руската федерация Ирина Аблицова също е сред звездите от трупата, както и Олеся Росланова.

– А какво ще ни кажете за българското участие на сцената?

Проф. Петров: Мога да кажа, че тя е едно много способно момиче. Много добре се вписа в нашия колектив на репетициите. Надявам се, че ще се представи много добре.

– Какви качества трябва да притежава един артист, за да влезе в трупата на Кремълския балет?

Проф. Петров: Всяка година ние правим един много голям конкурс за попълване на състава. Избираме 15-20 танцьори, от които остават трима или четирима. В момента нямаме нито един чуждестранен артист. Работим с една японка, но тя е в отпуск по майчинство и всеки момент трябва да роди. Навремето имахме и американски танцьори, но те не се задържаха дълго.

Ивана Харизанова

БЪЛГАРКАТА В КРЕМЪЛСКИЯ БАЛЕТ:

– Как попаднахте в трупата на Кремълския балет?

Ивана Харизанова: Още не съм част от трупата, но получих покана да играя с тях. Съдбата просто ми се усмихна. Аз все още съм ученичка в Москва.

– Какви бяха първите Ви впечатления от работата с танцьорите? Какво най-много Ви впечатли?

И. Х.: Впечатли ме абсолютно всичко. И трупата, която всеки ден работи, и преподавателите, които бяха особено мили към мен, и самият партньор, с когото ще танцувам – Алексей Казанцев. Атмосферата също е много впечатляваща. И след всички емоции, които изпитах, аз самата исках да впечатля всички.

– Имате ли възможност да съпоставите начина на работа в руския и в българския балет?

И. Х.: Московската академия е една от най-силните школи в света. Трябва да имаш много сила и много воля, трудолюбие и упоритост, за да си част от нея.

– Кой Ви подкрепи най-много в обучението?

И. Х.: На първо място, това са моите родители, които постоянно ме подкрепяха в трудни моменти, дядо, баба…

– Как виждате своето бъдеще в тази група, бихте ли останала в нея?

И. Х.: (Замисля се – бел. а.) Нека съдбата да реши. Но, да, със сигурност, бих останала.