Една млада испанка от Барселона сбъдва мечтата си да изиграе първата си централна роля в балета “Дон Кихот” на сцената на Старозагорската опера

Балет "Дон Кихот" на сцената на Старозагорската опера

BOBSTH 10:32:01 12-08-2021
NT1030BO.001
Стара Загора – балет – премиера

Една млада испанка от Барселона сбъдва мечтата си да изиграе първата си централна роля в балета “Дон Кихот” на сцената на Старозагорската опера

Стара Загора, 12 август /Румяна Лечева, БТА/
Тази вечер на сцената на Античния форум в Стара Загора в ролята на Китри в балета “Дон Кихот” ще дебютира младата Клара Ферер. Тя ще се превъплати в образа на кръчмарската щерка, в чийто черти рицарят на печалния образ Дон Кихот вижда своята Дулсинея.

Само на 21 години, тя ще сбъдне своята голяма мечта – да играе в една от мечтаните си и любими роли от балетния свят. Клара е родена в Барселона в семейството на художник и артмениджър. Професионалното й образование преминава през училище по балет в Матаро, Испания, обучавала се е в Кралския балет на Фландърс, Белгия, в Центъра на танца на Каталуния. Завършва Института за театър в Барселона. През 2016 и 2017 г. е финалист в Национални балетни конкурси в Испания, печели призови места и стипендия за обучение в Националната компания за танц в Мадрид.

Танцува в кордебалета на Националния балет на Куба, стажува в балета на Операта в Грац, Австрия, един сезон играе в балетната трупа на Инсбрук. На старозагорска сцена дебютира като Фея Люляк в “Спящата красавица”.
Българската история на кариерата и живота й започва през 2019 г. в Пловдив, който е Европейска столица на културата. Тук се запознава с 29-годишния скулптор Венцеслав Петров, възпитаник на проф. Ангел Станев от Националната художествена академия.

Пандемията ги събира заедно през пролетта на 2020 г. в Старозагорската опера – тя като балерина, той – като сценограф. Силвия Томова, ръководител на балетната трупа в Стара Загора, определя Клара като много характерна, много изразителна, особено лирична, изключително технична, много нежна, изящна, с красиви, миловидни черти, родена за прима. Часове преди премиерата на балета “Дон Кихот” Клара Ферер даде специално интервю за БТА.

Следва пълният текст на интервюто:

– Поздравление за ролята! Клара имаш ли подкрепата на семейството си в Барселона?
– Да, много ме подкрепят. Майка ми беше първата, която ме насочи към балета. И сега, когато съм тук, в България, са духом с мен, знаят за “Дон Кихот”, много се гордея с тях и те се гордеят с мен. Аз съм израснала в семейство, за което изкуството е на пиедестал.

– Баща ти е художник, не те ли насочи към изобразителното изкуство?
– Да, още когато бях малка, баща ми имаше своето студио и ме учеше да рисувам. Майка ми е негов мениджър, татко има изложби по цял свят. Но сега, когато съм тук и танцувам по цял ден, нямам време за рисуване, а много, много обичам платното и боите.

– От колко годишна танцуваш, кога откри магията на балета?
– Бях на 8 години, когато започнах да танцувам. Вървяхме по улицата с майка ми и видях училище за балет, казах й: “Добре, нека пробваме!” и така започнах да танцувам и да се раздавам в това изкуство.

– Как се чувстваш на сцената на първата провинциална опера в България след сцената на Грац и Инсбрук в Австрия?
– В спектакъла на балета “Дон Кихот” участва цялата многонационална трупа, която през последния творчески сезон успя да направи изумителен скок в своето развитие под ръководството на изключителния педагог Силвия Томова. Много сполучлив тандем са с директора Огнян Драганов и дават шанс на млади таланти да направят първата сериозна стъпка в своята кариера и да се потопят в дълбокото изкуство. Благодаря, че ме отличиха от останалите. Томова е много взискателна, държи на детайли, техника. Трупата в Грац е по-съвременна, а в Инсбрук са фокусирани повече към мюзикъли, аз предпочитам строго класическия репертоар и моят избор е Стара Загора.

– Каква Китри ще видим тази вечер в шедьовъра на Сервантес? Какъв ще бъде твоя принос в историята за знаменития идалго?
– От два часа спектакъл аз ще бъда на сцената час и 40 минути. Това е силен образ със сложна техника. Тъй като съм от Испания, видяла съм много Китри-та и много Дон Кихот-отовци, но тази Китри, която аз искам да пресъздам е с много енергия и е много виртуозна. В тази толкова популярна любовна история искам страстната и рязка испанка да бъде също така нежна и ефирна. Надявам се публиката да хареса много “Дон Кихот”, да хареса начина, по който танцувам и да се получи хубав спектакъл.

– Имаш ли любима съвременна изпълнителка на ролята?
– Марианела Нунес, категорично!

– Как намираш Стара Загора и местната публика?
– Изключително спокоен и красив древен град, който своята вярна публика от меломани. За мен беше специална изненада, че съм избрана за проекта “Младежка солидарност чрез балетно изкуство” на ЕС и съм една от четирите балерини от трупата, която ще води уроци по балет и ще разказва за културата на Испания.

– На добър час тази вечер!
– Благодаря!

/НТ/