Балетът на Стефан Димитров „Сънят на Пилат” със световна премиера в НДК на 16 октомври 2021

Танцова мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров

Танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров ще има световна премиера на 16 октомври от 19.00 часа на сцената на зала1 на Националния дворец на културата (НДК). Постановката се реализира от балета на Старозагорската опера със световноизвестния балетен танцьор и хореограф Василий Медведев, костюмите и сценографията са на художника Павол Юраш, диригент е Владимир Бошнаков.

„Отдавна не е правен толкова мащабен, пълнометражен балет в две действия, с огромно количество костюми, с много сложна и красива хореография и масови сцени. Артистите са въодушевени от предизвикателството. Наистина е голяма световна премиера“, каза пред Радио София директорът на Старозагорския балет Силвия Томова, докато текат последните репетиции на постановката.

Танцова мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров
Силвия Томова, Стефан Димитров и Василий Медведев  Снимка: Държавна опера Стара Загора

Според специалистите този проект е едновременно авангарден и достъпен.

Композиторът Стефан Димитров е писал музиката 4 години, като е взел за основа романа на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“.

По думите на Силвия Томова музиката е много красива, мелодична и изразителна.

„Съдя за това по отношението и желанието на хореографа, балетистите, музикантите от оркестъра, по възхищенията, изразени от първите слушатели.“

Танцова мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров

Чуйте разговора на Лили Големинова със Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора, БНР Култура